Sista dagen pa Nya Zeeland…

Christchurch fran ovan 

Hej!

Det var med visst vemod vi lamnade in nycklarna till Nissan Sunny Saloon pa Omega Rentals i Christchurch idag. Var lilla automatvaxlade bil har blivit som en van. Lite skraltig, orovackande torstig men trofast.

Nissan och Lotta

De sista dagarna har den tagit oss ned fran Nelson till Christchurch, mestadels genom gardiner av ihallande regn, tur att man tog med den extra langarmade trojan som egentligen tog for mycket plats…

I Renwick var vadret dock riktigt bra och pa ett par hobbitcyklar tog vi oss darifran runt en slinga pa 16 km mellan vingardarna i Marlborough och provsmakade helt enastaende Sauvignon Blancer och Pinot Noirer. Dessutom fick vi upp ogonen for Pinot Gris som singelvindruva. Det fungerade helt OK med hyggligt krispiga, valdigt lattdruckna sommarviner som resultat.

VIN 

Fredagen den 20 februari 04.35 ringde vackarklockan i det spartanskt inredda sovrummet pa ”the Lazy Shag” i Kaikoura. Knappt en timma senare skulle vi ikladda vatdrakt forvantsfullt stiga pa baten som skulle ta oss ut till de morgonsprattliga delfinerna lite langre ned langs kusten. Vilket aventyr!

04.35.

Vad ar det som smattrar mot plasttaket utanfor det spartanskt inredda rummet pa ”the Lazy Shag”?

Just det. Regn. Fasiken. Annu en aktivitet forstord av det Nya Zeelandska regnandet?

Njae. Vi kom ivag med baten och trots att det regnade pumpade adrenalinet duktigt varje gang vi fick kasta oss ned i den kokande delfinsoppan. Under, over, runtikring, overallt var det delfiner som simmade, hoppade och gjorde volter. Ett riktigt aventyr.

Nagra timmar senare nar vi kom tillbaka till basstationen visade det sig att resten av turerna den dagen blivit installda. Turen pa var sida alltsa, vilket kandes skont.

Idag pa The Oxford Terrace i Christchurch kopte vi kaffe (fantastiskt, som vanligt!) av en pratglad Nya Zeelandare som berattade att februari brukar vara den varmaste manaden. Sa dock icke i ar. Var kaffeforsaljarvan kunde inte ens minnas en samre februari. Siccken tajming.

Nu sitter vi dock med nagra ”Sun Dance Summer Ale” fran Mac’s Brewery, nagra avocado (helt fantastiska, narodlade), ett paket musli och en halv gurka och konstaterar att Nya Zeeland, trots det ovanligt daliga vadret, varit kanon. Den korta slutsatsen ar: ”vi maste aka hit igen”.

Festligt

Apropa avocado och gurka, sa maste vi hylla de Nya Zeelandska mataffarerna som ar helt proppfyllda med fantastiska gronsaker och frukter, allting narodlat och med utomordentlig kvalitet. Nastan som i Frankrike. Nya Zeeland har ocksa en enorm mejeriindustri (kalla: samtal med mjolkbonde pa farjan mellan Wellington och Picton) men det marks inte av sa mycket i butikshyllorna. Det mesta gar tydligen pa export i pulverform till arabvarlden.

En varning maste ocksa utfardas for det hittills absolut ackligaste palagget vi smakat: Mermite. Det ar ett koncentrerat jastextrakt som man brer pa mackan. Det smakar mycket riktigt som jast (japp, det dar man bakar brod med) fast i mycket koncentrerad form och ar superdupermegaackligt.

Annars har vi bara gott att saga om de Nya Zeelandska ravarorna.

Imorgon aker vi till Sydney, som for tillfallet ocksa verkar vara drankt i regn och aska, men vi haller hoppet uppe.

Pa aterhorande.

FoL

9 svar på ”Sista dagen pa Nya Zeeland…

 1. Härligt att ni trots det stundtals dåliga vädret ändå är så nöjda med er vistelse på Nya Zeeland.
  Det ska bli spännande att höra mer om delfinerna. Tack för bild från operahuset. Har ni möjlighet att lyssna på någon konsert där?
  Ha det fortsatt jättebra och njut av er spännande resa.
  Kramar
  Kristina

 2. Hej vänner,
  Avis blir man ju trots att vädret inte verkar vara det bästa! Verkar ju fantastiskt med delfinerna och jag är också mycket spänd på ert nyupptäckta pålägg. Var nu inte så mesiga, några mackor om dagen så vänjer ni er säkert!

  Många kramar från Tesse

 3. Hallooo!
  Fick tips av fader Gunnar att titta in på er resedagbok. Riktigt kul. Vilka äventyr! Vi gläds med er men blir även nostalgiska. Vi gjorde vår backpackertur 1980 och tyckte det var som England på 50-talet. Nu har det gått 29 år sen dess och alltså borde allt se ut som det gjorde när vi var där… Vi minns också att det var kallt, men det är klart, det var ju i juni! Vi tyckte verkligen att allt var lite upp och ner. Min bror bad mig ta kort på nymånen för att se om skäran gick åt ena eller andra hållet. Men den låg ner.Många upplevelser och möten med människor blev det. Vi pratar fortfarande ofta om vår resa. Så ni ser, det är viktigt det ni gör på flera sätt. Minnen ni har ihop livet ut. Ha det fortsatt riktigt bra.
  Kramar
  Helén & Eivind

 4. Halloj halloj!
  Verkar ju vara kanon aven om vadret inte var det basta – antagligen ar det betydligt torrare i Aus. Later frackt att simma med delfiner for ovrigt. Hann ni smaka NZ-ska ostron?

  Var hustitt i Sv forra helgen gav inte sa manga kloka svar, nastan tvartom. Nar jag anda natblottar mig sa kan jag meddela att det blir en pojke! Namn dock ej klart (men det blir inte Jean-Baptiste).

  Lev val, och njut av de australienska vinerna och vadret.

  A+,
  Andreas

 5. Hej på er!

  Vad spännande att följa er resa.Är bara lite..avundsjuk..:)
  Tänk vilken upplevelse ni har att senare blicka tillbaka och tänka på.

  Hoppas och ser fram emot att se på kort vid något besök i Lerum.

  Ha en fortsatt härlig resa!

  Kram Ewa

 6. Hej igen!

  Kul att lasa om era upplevelser, sjalv tyckte jag otroligt bra om Nya Zealand. Antar att ni har hort ordentligt av deras iande dialekt och tittat pa far. Vi har runt 35-40 grader hela veckan sa det blir sakert varmt nar ni kommer hit. Forhoppningsvis nar det inte rekord 45.6 grader igen, det var inget vidare lustigt…

  Vi ses

  Monica

 7. Vi följer er i spåren! Tänk så mycket man kan uppleva på några veckor. Nya Zeeland verkade passa er, inte minst utbudet av frukt o grönt. Nu ser vi fram mot att följa er i Australien.
  Massor av Kramar
  Eva o Edvin

 8. Var ni också uppe på Summit Rd och körde i Chch? Jag tycker jag känner igen den första bilden! Kolla in min här: http://flickr.com/photos/emelynilsson/3311171598/ Det ser iaf ut att vara ungefär samma ställe 🙂

  Ja, visst var det vemodigt att lämna ifrån sig sin hyrbil! Den blev ju liksom som en vän över tiden… Sydöns Lilla Blå och nordöns Lilla Grå lever dock kvar i våra hjärtan och våra bilder 🙂

  AVOCADO! Halleluja! Vilken SKILLNAD det är när den har fått mogna klart på trädet, och man i stort sett kan köpa en hur mjuk som helst utan att den är det minsta dålig, utan istället bara smörigt, krämigt mjuk och så smakrik. Himmelriket! Har inte vågat äta någon importerad variant sen vi kom hem…

  Vi håller dessutom båda två helt med om den fantastiska ölen. Wow! Det gick inte en dag utan åtminstone en öl, gärna Monteiths eller Speights, särskilt på sydön där vattnet var så fantastiskt. Mmmmm! Skit är det, att Systembolaget inte behagar ha något NZ-öl ens i sitt beställningssortiment 🙁

  Visst var det en upplevelse att simma med delfinerna?! Vi har lite filmer därifrån till och med, om ni vill ta en kik (kolla min blogglänk som väl finns nånstans här ovan, dag 8)

  Angående Vegemite/Marmite så har jag köpt hem en burk att använda som grönsaksbuljong 🙂 Jag växte upp med en buljongpasta som hette Plantaforce som i stort sett smakade exakt sådär (men som dessvärre inte finns att få tag på längre). Hur i hela friden folk kan få för sig att ha det på macka går mig helt förbi. Har inte provat, men förstår er avsmak till fullo.

  Kram från Emely, hemkommen sen en hel vecka… suck…

 9. Okej, herregud så illa det såg ut med alla fula gula smileys. Ursäkta! Dessutom ska den där solglasögonsmileyn egentligen vara en åtta och en slutparentes. Typiskt.

Kommentarer är stängda.