Stora Barriarrevet

Hej igen.

Torsdag dag och ater tillbaka pa vart trevliga Hostel i Cairns. Sedan sist vi hordes av har vi sysslat med just det som vi kom hit for: Dykning! Noviser som vi ar visste vi inte riktigt vad vi skulle vanta oss mer an att det antagligen skulle vara i princip allt annat an certifieringsdyken i oktoberkyligt ostersjovatten. Vi borjade var dyksejour med en endagarstur fran Cairns. Resan ut var det definitivt sjosjukevarning pa sa det var inga njutbara 1.5 timmar ut till det yttre revet, men val dar tog det inte lang tid innan vi + en engelsk tjej fick pa oss dykutrustningen och hoppade i det 29-gradiga vattnet. Vi foljde efter var franska guide ner bland fantastiska koraller och randiga, svartvita, prickiga, spretiga, sma, stora, nyfikna avlanga och sprackliga fiskar! Forsta dyket stod det en liten revhaj och vantade pa oss nar vi kom ner men han pep ivag illa kvickt nar han sag att han hade pahalsning. Det ar svart att beskriva denna helt nya varld i ord men ogonen ar valdigt stora forsta gangen man far simma omkring pa barriarrevet och dessutom kan gora det i lugn och ro utan att behova ga upp och andas vid ytan hela tiden som nar man snorklar. Helt fantastiskt!

Det basta med denna endagarstur var att den kom att foljas av en tredagars ”live-aboard”. Vi och elva andra, nagot mer rutinerade, dykare antrade i mandags baten ”Spirit of Freedom” som tog oss upp till norra delarna av revet (langt norr om Port Douglas… se foreg post). Har gor man i huvudsak tva saker: Dyker (saklart) och ater. Kocken Andrew serverade grymma maltider 4-5 ggr per dag och dessemellan kunde man vila pa soldack och sedan gora sig redo for nast dyk. Val omhandertagna blev vi, bade under dyken och uppe i baten, av 10-mannabesattningen som var vana att ha hand om 26 gaster sa denna halvfulla tur blev pa sa vis extra lyxig. Av de andra dykarna fanns fyra japaner (de ar overallt!), fyra amerikaner och tva engelsman. Som de hansynstagande svenskar vi ar kunde vi inte lata bli att aven denna gang forundras over amerikanernas hogljuddhet och behov av att synas.

Till hojdpunkterna rent dykmassigt horde en simtur med en nyfiken skoldpadda, ett spannande nattdyk och ett dyk i det sk ”the cod hole” (bilden nedan). Svart att beskriva i ord och ber extra om ursakt for de begransade mojligheterna for stora bilder…

Lotta + stor fisk Man ar sa snygg i cyklop...

Riktigt lyxiga dagar! Det var darfor med tunga steg vi klev av baten tidigare idag och akte tillbaka till Cairns. Som trost har vi bokat in en dykutflykt imorgon. Det far bli den sista dykdagen pa revet eftersom planet till Melbourne gar pa sondag och lordagen ska agnas at regnskogen. Hoppas att ni alla har det bra darhemma och tack igen for alla kommentarer och halsningar.

Pa aterhorande!